Wednesday, December 15, 2010

baca dan mengerti

CERITA INI SAYA COPY DARI SEBUAH BLOG....

Ada seorang teman yang saya anggap seperti adik bila saya tanya, bila mahu berkahwin, dia menjawab.


"Belum masanya. Saya tidak bertemu lagi dengan wanita yang baik untuk dijadikan isteri."

"Aik..punyalah ramai wanita di mukabumi ini masakan tidak ada yang baik?"

Saya bertanya sambil tersenyum. Sengaja menduga hatinya.

"Ada tapi ramai sudah menjadi isteri orang. Susah sebenarnya kak mahu mencari seorang wanita solehah, mendengar kata, akur dengan kata-kata suami dan juga hormat pada orang tua, pandai memasak, pandai jaga anak.."

Oh..banyak sungguh permintaan pemuda ini. Memang semua orang mahukan yang baik-baik belaka. Lelaki mahukan perempuan yang baik dan mendengar kata. Perempuan pula mahukan lelaki yang bertanggungjawab.

"Sebenarnya dalam Islam sendiri, kalau kita mahu memperbetulkan orang lain kita kena betulkan diri kita dahulu.."

"Maksud akak?"

"Kamu kena jadi lelaki yang soleh, mendengar kata ibu bapa, kena hormat orang lain, kamu kena pandai masak.."

"Aik saya kena pandai masak?"

Memang pelik kalau orang mendengar kata-kata sayakan?

"Habis kamu mahukan isteri yang pandai masak, kamu juga kena pandai masak. Kalau kamu tak pandai, macam mana kamu nak tahu isteri kamu pandai memasak ke tidak. Lelaki ini macam guru juga pada isterinya. Seorang guru yang mengajar matematik mesti pandai matematik bukan?"

Tergaru-garu pemuda yang baya-baya adik saya itu..

"Hmm..masakan saya nak kena pandai masak baru boleh cari isteri kak.."

"Samalah juga jangan harap seorang isteri terlalu pandai memasak, terlalu pandai beragama kerana kamu sendiri belum tentu pandai dalam apa yang kamu harap ada pada isteri kamu. Perkahwinan adalah pembelajaran dan ianya boleh ditingkatkan dari masa ke semasa. Kamu bantu isteri kamu, dia bantu kamu dan sebagai ketua keluarga seharusnya kamu lebih pandai dari seorang wanita yang mahu kamu kahwini. Jangan minta yang berlebihan sedangkan diri kamu tidak cukup bagus untuk seorang wanita.."

Kata-kata itu memang pedih tetapi akhirnya dia mengeluh. Sambil menganggukkan kepalanya.

"Tidak ada manusia yang sempurna, wanita yang baik adalah wanita yang mahu belajar, menghargai apa yang dia ada, rendah hatinya dan sentiasa ada bersama kamu di saat susah senang kamu. Dan kamu sendiri harus memperbaiki kekurangan diri kamu dan sedia menerima teguran walau teguran itu dari isteri sendiri.."

Saya tidak tahu apa yang berada di dalam fikiran pemuda itu tapi saya harap dia mengerti, manusia memang tidak pernah sempurna dan ketidaksempurnaan itulah membuatkan hidup ini tampak lebih indah sebenarnya................................................................................................................................................................
 
 
sangat2 terkesan dihati dengan cerita di atas...semoga insan2 yang di luar sana mengerti maksud cerita ini...
 
 
noktah

No comments:

Post a Comment